CITRONOVÝ CHLEBÍČEK

Postup

Forma na pečení: 24,5 cm délka x 10 cm šířka, 6,5 cm hloubka

Počet porcí: 12, jeden kus 2 cm šířka

1. Žloutky utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do krémové konzistence.

2. Dále přimícháme šťávu z citronu, změklé a rozkrájené máslo.

3. Mouku smícháme s kypřicím práškem a solí a přidáme do těsta.

4. Na závěr lehce vmícháme do těsta sníh z bílků.

5. Hotové těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypaného plechu a pečeme na 180°C asi 35 minut.

6. Po upečení koláč hned vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

Gervais de la Crème s nádechem pomeranče a vanilky:

1. Gervais de la Crème, vanilkovou pastu, moučkový cukr, šťávu z pomeranče vyšleháme.

2. Smetanu ke šlehání vyšleháme a lehce přimícháme do hotové směsi.

Lemon curde:

1. Citrony (středně velké) dobře omyjeme a najemno nastrouháme kůru.

2. Přidáme šťávu z citrónů, cukr a žloutky. V misce nad párou mícháme přibližně 5 minut, (71°C) dokud se cukr nerozpustí a hmota nezačne houstnout.

3. Přidáme máslo, a ještě 3-4 minuty mícháme, aby se dobře zapracovalo do krému.

4. Krém zhoustne po vychladnutí v chladničce.

5. Nakrájený citrónový koláček podáváme s lemon curdem, Gervais de la Crème krémem a jahodami.

Ingredience

  • 210 g polohrubé mouky
  • 160 g másla
  • 160 g moučkového cukru
  • 3 ks vejce
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ks citron
  • špetka soli
  • jahody na ozdobení při podávání

 

Gervais de la Crème s nádechem pomeranče a vanilky:

  • 250 g Gervais de la Crème
  • 200 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 PL (15 ml) vanilkové pasty Burbon
  • 1 PL (15 g) moučkového cukru
  • 3 PL / 45 ml šťávy z pomeranče

 

Lemon curde:

  • 2 citrony
  • 70 g cukr
  • 3 ks žloutek vel. M/L
  • 50 g máslo

Více inspirace

KRÉMOVÁ MÍCHANÁ VAJÍČKA
MINI HŘEBENOVÉ ROHLÍČKY
ŽAMPIONOVÁ POLÉVKA