Forma na pečení: 24,5 cm délka x 10 cm šířka, 6,5 cm hloubka
Počet porcí: 12, jeden kus 2 cm šířka
1. Žloutky utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do krémové konzistence.
2. Dále přimícháme šťávu z citronu, změklé a rozkrájené máslo.
3. Mouku smícháme s kypřicím práškem a solí a přidáme do těsta.
4. Na závěr lehce vmícháme do těsta sníh z bílků.
5. Hotové těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypaného plechu a pečeme na 180°C asi 35 minut.
6. Po upečení koláč hned vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
Gervais de la Crème s nádechem pomeranče a vanilky:
1. Gervais de la Crème, vanilkovou pastu, moučkový cukr, šťávu z pomeranče vyšleháme.
2. Smetanu ke šlehání vyšleháme a lehce přimícháme do hotové směsi.
Lemon curde:
1. Citrony (středně velké) dobře omyjeme a najemno nastrouháme kůru.
2. Přidáme šťávu z citrónů, cukr a žloutky. V misce nad párou mícháme přibližně 5 minut, (71°C) dokud se cukr nerozpustí a hmota nezačne houstnout.
3. Přidáme máslo, a ještě 3-4 minuty mícháme, aby se dobře zapracovalo do krému.
4. Krém zhoustne po vychladnutí v chladničce.
5. Nakrájený citrónový koláček podáváme s lemon curdem, Gervais de la Crème krémem a jahodami.