Letní ovocný dort
Ingredience
-
NA KORPUS
- 2 velká vejce (pokojové teploty)
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene
- 2,5 vrchovatých lžic moučkového cukru
- 1 lžíce horké vody
- 1 lžíce oleje
- 2,5 vrchovatých lžic (celozrnné) polohrubé mouky
-
NA KRÉM
- 500 ml smetany na šlehání
- 320 g Gervais Original
- 3 lžíce javorového sirupu
- kůra z jednoho bio citronu
- semínka z vanilkového lusku
- 500 g malin
- jahod, borůvek nebo ostružin
Postup
Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm. Vyložte její dno pečicím papírem a boky vymažte například tukem ve spreji.
Vyšlehejte žloutky spolu s cukrem a horkou vodou. Přidejte olej, prášek do pečiva a na závěr mouku.
Vyšlehejte si sníh z bílků a špetky soli tak, aby byl „na špičku“.
Na závěr opatrně a postupně vmíchejte, „zabalte“, sníh do žloutkové směsi a přesuňte do formy. Formu vložte do studené, nepředehřáté trouby a pečte na 160 °C horní a dolní ohřev 30 minut. Poté troubu vypněte a korpus v ní postupně nechte vychladnout, aby nespadl. (Nechte pootevřená dvířka.)
Mezitím si připravte krém. Ušlehejte smetanu na šlehačku. Zároveň v druhé míse prošlehejte Gervais spolu s vanilkou, citronovou kůrou
a javorovým sirupem. Nyní můžete obě hmoty lehkým vmícháním spojit do jednotného nadýchaného krému, který už pak jen zbývá nanést na korpus, ozdobit ovocem a servírovat.